Digipunt

Voor wie een laptop nodig heeft of hulp kan gebruiken met onlineadministratie of gewoon digitaal handiger wil zijn, openen verschillende digibanken in Vlaanderen. Sinds 8 februari 2024 kan je terecht in het digipunt in de bibliotheek in Glabbeek waar een digihelper hulp zal bieden op maat en op het tempo van de vraagsteller.

De bibliotheek in Glabbeek ging op 8 februari van start met een wekelijks digipunt. Burgers kunnen in digibanken terecht met hun vragen over de computer, gsm, tablet ... De medewerker van DiGiTAAL zal hen helpen met basisvragen, zoals 'Hoe installeer ik itsme?’ of 'Hoe doe ik een onlinebetaling?' op een laptop die beschikbaar is in de bib of via het toestel van de vraagsteller. Ze helpen je ook met het basisgebruik van een laptop of je eigen smartphone en hoe je veilig kan surfen op het internet.
Het digipunt in Glabbeek is donderdagavond geopend tussen 17 en 19 uur. Je hoeft geen afspraak te maken. De dienstverlening is volledig gratis.
 
De bib is een centrale plaats in onze gemeente waar inwoners op een laagdrempelige manier kunnen binnenwandelen voor hulp met digitale toepassingen. De inwoners kunnen elke donderdag terecht in de bibliotheek en elke laatste donderdag van de maand komt er een digihelper aan huis (als je een afspraak hebt gemaakt). Het digipunt is een mooie aanvulling om de digitale kloof te verkleinen." Voor een afspraak aan huis kun je bellen naar 016/77.93.93, of mailen naar digipunt@glabbeek.be .
 
Met de opstart van lokale digibanken wil de Vlaamse overheid het risico op digitale uitsluiting in Vlaanderen verminderen. Burgers kunnen in digibanken terecht voor het ontlenen van een computer of smartphone, het volgen van opleidingen of workshops rond digitale vaardigheden en voor individuele begeleiding bij het gebruik van onlinedienstverlening. Je kunt ook een huisbezoek aanvragen als je niet in het digipunt geraakt. Digibanken zijn laagdrempelig en worden georganiseerd op plaatsen die makkelijk bereikbaar zijn, zoals de bibliotheek. Dankzij de digibanken verkleinen we mee de digitale kloof.